Faceți căutări pe acest blog

18 aug. 2011

Ziua Marinei

Sincer vorbind nu ma dau in vant dupa canicula ,aglomeratie si militarie. Cu atat mai putin  dupa combinatia acestora. Totusi,cu ocazia Zilei Portilor Deschise, am considerat ca merita micul sacrificiu de a lua contact direct cu tehnica marinei militare, mai ales ca au facut tot posibilul sa aduca la un loc tot ce au mai bun la ora actuala. Parade,fanfare,defilari,jocuri marinaresti pe strazi sau faleza nu prezinta interes pentru augusta mea personalitate asa ca le-am tratat cu lipsa la apel.

Ca de obicei,prima data concluziile:
Pro: * organizare destul de bunicica,dar in definitv vorbim de armata, nici nu ar trebui amintit asa ceva.
       *  personal militar neasteptat de sociabil,ma asteptam la niste constipati gata sa te puna la flotari daca faci vreo miscare gresita. In schimb raspundeau cu rabdare la intrebarile taticilor nostalgici (si laudarosi) cu amintirile din armata, se trageau in poze cu toate mamicile neglijate si nu se suparau daca veun dom' Goe le scapa Glock'u pe jos. Ca fiind crema-cremelor aveau dotare de Nato nu ...Carpati, bai racane. Tipii de la expozitia de arme erau in uniformele verzi de serviciu (infanteria marina?)unii dintre ei echipati cu toate cele folositoare la +35 grade celsius: veste antiglont, rucsaci, casti,bocanci de 3 kile fiecare,etc. Marinarii adevarati erau in tinuta de gala ;alb mai mult sau mai putin imaculat cu pantofi asortati (mare parte in apropierea varstei de casare,dar deh e criza). O sa ma opresc aici ca sa nu ridic cine stie ce semne de intrebare.
Contra:* cea mai apropiata  toneta cu apa-suc-inghetata era la 1km, dar in schimb aveau tarabe cu sepci de capitan si alte maruntisuri kitchoase chiar acolo,la scara...
            * programul de vizitare:  vineri de la 9-17...
            * cu exceptia puntii de comanda si a unei mici scari interioare spre hangar ,accesul in interiorul navelor era interzis.Hai ca inteleg, la motoare nu-i voie ca poate pleaca careva cu un cristal de dilitium, dar ce e asa secret la o sala de mese? Sau un dormitor? Adica ai voie sa te impiedici de timona dar nu poti sa vezi bucataria? Sau toaletele? In fine ,poate-mi scapa ceva ...

Pentru cine nu stie,evenimentul  avut loc in dana militara a portului,adica la circa 1km de Poarta 1.Totusi armata a pus la dispozitie 2 autobuze care faceau permanent naveta,iar eu unul care nu am mai mers cu rata de cand eram copil,nu am pierdut ocazia:

Odata ajunsi acolo cam aceasta era privelistea:

La inceput erau cateva remorchere civile:

Apoi mi s-a raspuns de la inceput la intrebarea care o aveam in minte.
In stanga expozitia cu arme ( exponatele mari ca torpile,mine,bombe erau imprumutate de la Muzeul Marinei si se vor regasi in zilele urmatoare pe Faleza),in dreapta navele deschise vizitelor in grupuri-grupulete (era organizata treaba dupa cum am zis)
Si prima pe dreapta este Lastunul:

Datele tehnice:
Totusi am furat ceva detalii millitare:

Si am cotit-o pe partea cealalta unde bucuria copiilor era un t.a.b. cu rotile corect lustruite cu  crema de ghete:

Iar alaturi un obuzier din '81. 1981.
  

Hmm, asta-i  buna la intins pateu' (crud),n-ar strica la casa omului...


vaurma...

2 comentarii: