Faceți căutări pe acest blog

14 iun. 2010

12.06.10-ep2: Celic-Dere

Din motive de incarcare voi continua  aventura aici. In timp ce ma invarteam pe ulitele din Nifon privirea mi-a fost atrasa de aceste frumoase elemente de decor:
 Este stantat 2005,probabil a fost magariciul vreunui politican local care a bagat niste bani publici in pamant degeaba...probelema  nu e ca i-a bagat,problema e ca i-a bagat degeaba ,pompele sunt destul de corodate probabil nu au fost folosite prea mult timp si sunt sigura ca ar fi mare nevoie de ele pe acolo ...
Bun,ies pe 22F Horia-Izvoarele si fac stanga pe 229 Valea Teilor-Niculitel cu gandul sa ies la Manastirea Cocos. Desi stiam ca trebuie sa evit drumurile cu mai mult de 2 cifre in denumire m-am aventurat si am observat ca daca merg repede nu se mai simt denivelarile  (dar se aud in schimb) :
M-am ales cu un overfender de aripa scos dar aranjat meserias cu 3 autoforante la popasul de la Izvorul Tamadurii.Mare inventie autoforantele astea,am catvea in fiecare masina impreuna ca un colacel de sarma de fi1.5, nu se stie niciodata...a,pe ala l-am consumat data trecuta cand mi s-a desprins scutul la Vadu.

Umezeala a atras multe vietuitoare,zeci de pasarele,mii de insecte,vreo 2 serpi si ...
Daca apare vreun biolog pe aici il rog sa ne zica ce e cu gangania aia...e acoperit cu o carapace tare exact ca un armadillo si are picioare foarte adezive ,nu am reusit sa-l dau jos de pe peretele vertical . NU am insistat dar mi se parea destul de bine lipit.
In Valea Teilor biserica domina de la inaltime tot satul:
 E o constructie interesanta ,un amalgam de stiluri ...sigur e ortodoxa pentru ca e in forma de cruce iar pe acoperis crucile sunt deasemenea ortodoxe in schimb cele doua turle din fata sunt lipovenesti iar fatada are un aer sud american. In curte un mic monument aduce aminte de cativa zeci de localnici care in 1958 au primit cate 26 ani de inchisoare pentru ca nu contribuit cu propietatile la CAP.  Biserica era incuita iar in timp ce incercam sa-i fac poze am fost acostat de 2 mamaite care mi-au cerut 2 lei de inghetata   ''ca nu au mancat deloc anu 'asta''.  Acum poate ar trebui sa zic ceva despre degraderea vietii taranilor dar cred ca o sa ma abtin ...ca idee satul romanesc (si orasul si tot poporul defapt) este compromis definitiv. Mi-a fost rusine de rusinea lor si am decartat 10 ron si pentru un suc in plus.

Si cu incredere spre Manastirea Cocos pe drumul care incepuse sa arate cam asa:
''Drum Bun!''  Da sigur,multumesc dar alta data cand o sa-mi iau Unimog cu cea mai mare placere ...dar acum eram ametit de zdruncinaturi si ce de obicei m-a intors .Mai tarziu am aflat ca la 4 km ar exista o alta manastire ,poate asta era cea cautata.
Drumul pustiu mi-a redat buna dispozitie:

In Cataloi m-am inscris stanga pe 229A spre Celic Dere-Niculitel. De parca nu aveam destule cirese  le-am luat si pe cele expuse frumos ,aranjate pe sarma de aluminiu ,20 roni vreo 3kg cam asa...

Si am ajuns la Celic Dere dupa cativa ani de zile de asteptare. Ultima data am fost intr-o iarna ploioasa si am zabovit doar 10 min dar acum este exact invers...
Detalii tehnice si istorice sunt disponibile pe net ,aici doar  poze:

Nici  tipenie de om ,doar liniste si arsita. Daca as fi avut 4 ani chestia asta m-ar fi speriat ca draq:

In interior erau cel putin 10 grade mai putin :
Nu ,nu din cauza aerului conditionat ( nu aveau) dar in schimb atentia mi-a fost atrasa de :
Asa ceva am avut si eu pe Liberta in '92 ,un sistem mult prea jalnic pentru valorile aflate in interiorul bisericii...
Apoi afara m-am indreptat spre moara de vant :
Nu-i cunosc povestea dar moara pare autentica,in orice caz este veche:
 Destul de veche incat sa nu fi auzit de tehnologia chevroanelor inclinate :

Usa este incuiata ,iti trebuie un maner special s-o deschizi printr-o fanta ,dar totusi se vede cate ceva in interior:
Mai multe angrenaje:

4 comentarii:

  1. Pare un greiere mutant. Insa, cum nu sunt biolog, ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,Cristi.Tb sa iti zic ca mi-ai facut pofta sa vad Dobrogea.Desi sunt din zona asta,nu credeam ca e ceva interesant de vazut pe aici,ma gandeam ca sunt doar sate darapanate,sosele bombardate.
    Pe langa manastiri ce se mai poate vedea?Nu de alta,dar nu ma atrage astfel de obiective(poate doar florile de prin curtile lor,daca sunt intretinute),fac imediat legatura cu metehnele preotilor.
    Pe langa pofta de cutreierat,m-ai pus pe ganduri,masina mea cu motor de 1000cmc nu cred ca va face fata.
    Daca si batranii au ajuns la nivelul asta...nu cred ca neamul asta mai are vreo urma de decenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut E. si bun venit pe aici. La inceputul postarii 'Saon' specific clar care e parerea mea asupra 'industriei' in cauza dar daca tot ajung pe acolo ..de ce nu?
    Dobrogea provoaca dependenta si voi avea grija sa nu intru niciodata in sevraj...melanjul dintre nordul pitoresc si sudul prafuit este irezistibil! Nu am ce recomndari sa fac decat sa eviti drumurile cu mai mult de 3 cifre in denumire (si tocmai alea-s cele mai frumoase),sa ai plinul facut(benzinariile sunt inexistente) si o Eugenie prin masina (sau cum o chema-o). Nu-ti face griji asupra masinii,o sa vrei sa mergi incet ca sa privesti pesisajele,nu e regim de autobahn. Poti incepe cu clasicele zone Ciucurova,Topolog,Macin in nord sau Lipnita Ostrov in sud si eventaul intr-o zi de primavara-toamna Cernavoda-Harsova-Macin-Tulcea sa prinzi ceata de pe Dunare,e destul de spooky :)
    In afara de biserici mai sunt ceva ruine,poti face o excursie de 1 zi Histria-Enisala in nord sau Adamclisi ori Capidava spre sud dar mai sunt si altele mai ascunse si mai inaccesibile...timp si voie buna sa ai ,atat!

    RăspundețiȘtergere