Faceți căutări pe acest blog

14 iun. 2010

12.06.10-ep1:Cerbu,Nifon

Weekendul trecut tanarul bavarez a fost baiat plimbaret cu  mai mult de 1000 km in plus la bord din care 400 km  pelerinajul din nordul Dobrogei,o zona puternic ''industrializata'' pe teme religioase,mai multe detalii gasiti aici.
 Am inceput bine,un avion ne-a insotit cativa km buni dupa Lumina iar cand m-am hotarat sa opresc pentru o poza s-a intors...


Pentru Dobrogea vara recomandarea este masina deschisa la culoare si aer conditionat supradimensionat sau mcar in toate mintile ...a fost caldura naucitoare iar putinele pale de vant ardeau mai rau:


Nici nu mai trebuie sa folosesc filtrul ''indian summer'' pozele sunt deja fierbinti direct din aparat ...
Despre E87 ce sa zic ...sute de plombe intre Tariverde-Baia dar nu prea au le-au nimerit la nivel cu restul asfaltului, sunt mai inalte ...nu cu mult,doar 2-3cm,dar de multe ori  pe roata cealalta se potrivea alta denivelare deci am avut parte de superconfort  demn de un marfar pana la intersectia ''2 Cantoane'' unde am facut stanga spre Slava Rusa. Am ales traseul Cerbu-Nifon-Cocos-Celic Dere in dauna verificatului E87-Cataloi pentru a ma bucura putin de privelisti dobrogene dar si a ma intalni cu prietenii mei de la forum.club4x4.ro care se aflau ''intamplator'' in zona pentru un altfel de peleinaj .Cel putin acesta a fost planul initial...

E incredibil cum in cativa kilometri peisajul se poate schimba dintr-o campie incinsa de arsita intr-o zona submontana racoroasa si pitoreasca:

Masinile se rareau, temperatura scadea iar buna voie crestea pe masura ce treceam de Slava Rusa,Slava Cercheza pe o sosea aproape perfecta calitativ care serpuieste printre dealurile obraznice . Dupa Ciucurova  la intersectia cu Topolog am facut dreapta spre Horia iar dupa cateva sute de metri apare pe stanga ceva ce seamana cu o poarta de ranch ...


Dar impresia gresita s-a topit imediat sub caldura ce incepuse sa se faca iar simtita si intr-un minut am ajuns la cea mai originala manastire pe care am vazut-o vreodata:
Inca nu esta gata dar ideea mi se pare destul de progresista pentru BOR : transpunerea Drumului Golgotei sub forma a 9 troite  care trebuie neaparat trecute pentru a ajunge in varf.
Slujbele se tin in mica biserica de la baza dealului chiar in marginea padurii:

Probabil slujbe se tin si afara cand devine neincapatoare, lucru posibil foarte repede de altfel:

Locatia manastrii este exact intr-o vale inconjurata de dealuri si paduri,un fel de ''galeata'' unde aerul devenise pur si smplu de nerespirat:
Dupa o mica donatie in cutia inrosita am purces la drum nu inainte de a incerca sa citesc ce scrie pe clopot...dar a fost imposibil din cauza luminii orbitoare:

Pentru ca insectele deranjate din iarba deasa nu au auzit de lotiunea care am folosit-o cu incredere impotriva lor si pentru ca imi sta bine cu drumul am luat directia Horia spre Nifon pe unul dintre cele mai placute  drumuri dobrogene,22D.
Si caii sufera de caldura ,nu-i asa?

 Urmeaza o coborare lunga si relaxanta:

Drumul pustiu imi dezvaluie o panorama superba deasupra localitatii Horia si ma minunez cum de merg asa incet pe un asfalt perfect:

In vale langa balta se vede 222A drumul care pe care duce spre Nifon:


Un loc bun de popas,plopii sunt foarte grosi , un fel de sequoia romanesti care lasa puf de zici ca e zapada pe sosea...apropo este folosita ca saltea de pescarii locali care nu se sfiesc sa stea intansi pe asfalt direct in lenjerie mai mult sau mai putin imaculata ;)

Nu apare nimic de genu' asta,mi-am dat sema dupa mormaiturile lor ca nu le-ar fi suras sa apara pe net dar alta ar fi fost situatia daca era vorba de un anumit  specimen dintr-un anumit regn animal :)
Drumul serpuieste printre dealurile molcome si peisajul este foarte asemantor cu zona Sinca-Sercaia din Fagaras ,ruta pe care o aleg mereu pentru a ajunge la Transfagarasan dinpre Brasov in dauna aglomeratului  european spre Sibiu:

Fiecare bucatica de pamant este folosita iar intre Balabancea si Hamcearca pomii de pe marginea drumului sunt plini de rod si curios lucru nici un concetatean bronzat nu bate,scutura sau taie la ei ,ca in zona Topraisar Negru Voda unde deja se culeg nucii ;)

Aici sunt si visini si meri dar acum este sezonul cireselor :

In timp ce tanti s-a catarat intr-un cires si nu se mai putea da jos eu am atipit  in masina inconjurat de un miros absolut demential :

Si dupa acest popas de 1 ora si ceva  (mai tarziu am aflat ca exact cu atat i-am ratat pe prietenii de la offroad) am purces mai departe cu forte proaspete date de juma' de kil de cirese ingurgitate direct de la sursa.
In Nifon era s-o comit frumos,adica de fapt altu' era sa-mi comita o frumoasa parte dreapta indoita pentru ca s-a gandit  sa intoarca exact cand eram in dreptul lui ...frane,claxoane si un salt ca-n filme din partea mea din cauza unui damb de pamant de pe partea stanga a drumului pe care a trebui sa-l incalec pentr a evita ceea ce putea deveni o situatie urata si pentru mine ( aveam numerele expirate de o zi,de aia am zis ca era sa o comit si eu,am aflat a doua zi asta...) Lumea stransa instantaneu de la carciuma l-au luat pe respectiv la pedale,probabil era cunoscut in zona ca un cal breaz. Dar surpriza nu se opreste aici ,am intrebat unde este manastirea si respectivii s-au uitat unii la altii si apoi la mine si apoi iar unii la altii si mi-au comunicat la modul cel mai serios ca nu exista asa ceva la ei in sat sau pe langa ... Intrucat nu-mi placea sa fiu centru atentiei am dat si eu pedale si m-am oprit la iesirea din sat intr-o poenita tocmai buna pentru a-mi linisti andrenalina. Nu pare dar este in panta accentuata :

Si dupa cateva minute am ajuns la intersectia cu 229C spre Cerbu Cocos in timp ce 222A pe care am venit duce spre Luncavita  ,important punct de reper in zona,toata lumea a amintit de el,inclusiv baietii care incarcau un camion de lemne in intersectie...unul dintre ei mi-a zis ca prietenii mei offroaderi au trecut cam acum 1 ora spre Cerbu. Offf,exact pauza de la ciresi. De altfel nici nu trebuia sa-mi zica cineva ceva,urmele de simexuri din tarana spuneau totul . In fine m-am dus dupe ei iar cateva zeci de metri drumul arata cam asa:

Sincer nu aveam chef de aventuri (mi-o taiase cineva mai devreme) si m-am intors  facand fara sa vreau o miscare foarte buna .Ca sistem 4x4 L200 se misca excelent dar mai tarziu am aflat ca drumul devenea din ce in ce mai subtire si m-as fi ales cu un frumos ''polish de padure''© Forte ;)
De curiozitate am mers putin in continuare pe 222A drum forestier cu nimic mai prejos decat  Moroieni-Pestera,  praf la greu si denivelari  bruste dar cel putin asta era pustiu :
Putin contrariat ( hai mai ce-s atat lipsit de credinta de nu pot sa gasi Manastirea Nifon - asta dupa un episod de acum 3-4 ani cand am cautat Manastirea Cozia pe toata Valea Oltului si de fapt era chiar in drum ) m-am intors in sat la biserica sa intreb ce si cum ...am fost luat in primire de un lup german (se aude in poza cum latra)  iar cei doi tineri pantecosi care faceau un gratar IN curtea bisericii m-au ingnorat big time. Poate pentru ca aveam masina mai mare decat audi lor italian ?

6 comentarii:

  1. Pe Luncavita Nifon ma chinui de ceva vreme sa ajung, pe doua roti human powered. Se pare ca nu weekendul asta pentru ca se anunta furtuna. Nu prea inteleg eu ce Cerbu e prin zona aia, stiu ca din Nifon se ajunge la Cocos peste deal, sau alternativ la Niculitel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cerbu este mult mai la sud(pentru ciclisti) dupa Ciucurova dreapta la intersectia cu Topolog si apoi imediat stanga pe 229S,in locul insemnat cu 1 pe harta din acest post...si ai dreptate,Nifon-Luncavita se preteaza foarte bine la un tur cu bicla. Eu voi reveni in nordul Dobrogei in curand dar pe traseul Tulcea-Luncavita-Macin cu popasuri multe si dese pe malul Dunarii...

    RăspundețiȘtergere
  3. No bun, de manastirea Cerbu stiu (of course :P) e imediat dupa popasul de la intersectie, spre Atmagea. Ce nu mi-e clar, si scuze ca insist, e care e 229C? Spui de o intersectie "cu 229C spre Cerbu in timp ce 222A pe care am venit duce spre Luncavita" ori 222A nu se intersecteaza pe harta mea cu nici un alt judetean si 229 duce de la Izvoarele la Niculitel (ma rog el vine de la Sarichioi de fapt). Iar Cerbu e hat in jos pe 22D. Hmmm

    Tu ce harta folosesti de fapt? Ca pare mai potenta decat a mea, eu nu am 229S de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hait! Cred ca m-am prins singur uitandu-ma pe Google Earth. 229C e de fapt drumul comunal 48 de pe atlasul meu rutier, se pare ca intre timp l-au ridicat la rang de judetean. In cazul asta, e intersectia dintre 222A si 229C spre manastirea Cocos, nu Cerbu, de aia eram eu derutat. 229C l-am parcurs in parte cu bicicleta, e fain tare, dar da te alegi cu polish de padure in anumite locuri. Noi am folosit o varianta care scurteaza prin padure si care e oarecum vizibila pe Google Earth.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru atentionare(inca una dupa cea cu viaductul Casian) si ma bucur ca ne-am edificat intr-un final dar a intreb cum s-ar descurca strainii aventurieri care iau de bune drumurile din google.maps si apoi au surpriza de a ajunge pe un sleau sapat de ploi sau chiar mai rau.Chiar asa ,de ce le-or mai fi desenat pe harat nu stiu ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe harta mea din acest post 1 este Cerbu situat pe liliputanul 229S ,2 Celic-Dere si 3 Cocos iar sagetile colorate prezinta traseul parcurs de mine, se tine cont ca eu vin din sud.

    RăspundețiȘtergere